MENY
Følg oss i sosiale media:

Sveits

Sveits har et areal på 41.285 kvadratkilometer.  Det produktive området – det vil si arealet uten innsjøer, elver, uproduktiv vegetasjon og ingen vegetasjon i det hele tatt – dekker 30 753 kvadratkilometer. Jura platået og Alpene danner de tre viktigste geografiske områdene i landet.

 

Sveits har en befolkning på ca. 8 millioner. Befolkningstettheten er høy, med 193 personer per kvadratkilometer (500 per kvadratkilometer) av produktivområdet. I Sveits har de 4 offisielle språk:  Tysk, Fransk, Retoromansk og Italiensk.

FAKTA

Hovedstad: Bern

Kantoner: 26

Grenser: totalt: 1852 km / Østerrike 164 km / Frankrike 573 km / Tyskland 334 km / Italia 740 km / Liechtenstein 41 km

Avstand nord til sør: 220 km

Avstand øst til vest: 346 km

Høyeste punkt: Dufour Peak, i Monte Rosa fjellkjeden, 4.634 m

Innsjøer: 1’484

Isbreer: 140

Praktisk informasjon

Mat og drikke

Vann kan drikkes fra springen og mat kan spises som hjemme.

Vaksiner/medisiner

Ingen spesielle vaksiner.

Elektrisitet

Spenningen i Sveits er som hjemme: 230V/50 Hz. Sveits bruker type C (2-pinners) og Type J (3-pinners) plugger. Standard kontinental type plugg med to runde pinner som vi bruker i Skandinavia, kan brukes mange steder. Ellers er adaptere tilgjengelig på de fleste hoteller.

Valuta

I Sveits er det Sveitsiske Franc (CFH). Dette kan kjøpes i Norge/Sverige, men det enkleste er å ta ut Sveitsiske Franc i minibank. Minibank finnes på flyplasser og i alle byer. (Gratis uttak av kontanter i utlandet med bl.a kort fra Bank Norwegian). Kort kan brukes på alle hotell og i butikker. 1 Sveitsisk franc tilsvarer ca. 8,6 NOK og 9,3 SEK.

Klær

Selv om Sveits ligger langt sør i Europa, kan temperaturene enkelte steder bli lave. Vi vil tidvis befinne oss høyt over havet, og da kan det bli kaldt. På noen av turene vil man muligens trenge lue og skjerf samt en tykk genser og vindtett/vanntett jakke. Men det vil nok også være mulighet for så nyte en lunsj i sommervær. Ta med klær for både kaldt og varmt vær. I utgangspunktet håper vi på godt vær der lette sommerklær anbefales. Gode sko anbefales. Om kvelden skifter man som regel til normalt pent tøy for middag. (Men her er folk på tur, trenger ikke dress eller lignende).

Tidsforskjell

Det er ingen tidsforskjell mellom Norge/Sverige og Sveits.

Pass og visum

Norske/svenske statsborgere trenger kun gyldig pass.

ZERMATT

Med imponerende Matterhorn i bakgrunnen, er Zermatt en av de mest kjente feriestedene i Sveits. Zermatt tilbyr et perfekt bakteppe til en ferie i fjellet og har en livlig, glitrende atmosfære som er ganske annerledes enn andre fjellsteder. Gondoler, kabelbaner og tog gir besøkende et stort utvalg av turer og fotturer i de omkringliggende fjellene. Det pittoreske sentrum av Zermatt er en glede og utforske til fots. I Zermatt er det ikke biltrafikk, bare elektriske biler og hestevogner er tillatt. Det klassiske sentrumet opprettholdes i tradisjonell stil, med typiske sveitsiske hus og butikker som ligger mot gaten.

 

MORITZ

St. Moritz ligger i hjertet av Engadin dalen på den sørlige siden av Alpene og svært nær den italienske grensen. Dette er en av de mest berømte skianleggene i verden, opprinnelig var det en spa by. St.Moritz er kjent over hele verden for sine vinteraktiviteter, utsikt over Alpene og den fantastiske innsjøen, og som en av de tørreste sommerferiestedene i Sveits. Du kan prøve alt fra St. Moritz, fra fotturer i nasjonalparken, sport, rafting, ridning, terrengsykling og seiling til sommerski i de øvre skråningene i Corvatsch.

 

TIRANO

Tirano, hovedbyen i den italienske provinsen Sondrio, ligger i øvre Veltlin ved inngangen til Puschlav (rute til Berninapass i Øvre Engadin) svært nær den sveitsiske grensen. Byen er også den sørligste stasjonen til jernbanen Bernina-linjen. Byen har omtrent 9000 innbyggere og elven Adda renner igjennom byen.